Parlevinkende praatpalen
Parlevinkende praatpalen is een audio-installatie van Maud Vanhauwaert ter ere van 50 jaar E17. De installatie is vrij te bezichtigen tijdens de openingsuren van het Streuvelshuis.
In 2023 was het 50 jaar geleden dat er voor het eerst auto's reden over de nieuwe snelweg E3. Plots kon je in één rechte lijn van de Frans grens in Rekkem tot in Gent en Antwerpen rijden. De snelweg trok letterlijk een streep door de regio Zuid-West-Vlaanderen. Het landschap werd doorsneden. In 2023 zette erfgoed zuidwest de verjaardag van de snelweg in de kijker met een participatief publieksproject. Het projectjaar 2023 bracht de impact van de snelweg E3 naar boven en gaf de mogelijkheid om burgers, bedrijven en overheden met elkaar te verbinden.
Binnen deze context creëerde Maud Vanhauwaert een audio-installatie met praatpalen, de oranje wachters op de pechtstrook. Onze redders in nood. In 2017 werden ze bedankt voor bewezen diensten. Vijf van die uitgerangeerde praatpalen vormen een praatgroep en halen herinneringen op aan vroeger.
Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen Het stad in mij (Das Mag), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020. In het najaar van 2023 verscheen 'Tosca', haar debuutroman, bij Das Mag.